Interaktivna ploča “Kako se osjećam?”

Objavljeno 14. prosinca 2020.

Osjećaji su nam dani s razlogom, stoga je vrlo važno od malena učiti djecu kako ih prepoznati, uvažiti te na primjeren način iskazivati.
Dijete uči cijelim svojim bićem, i vjeruje svom cjelovitom doživljaju. Zbog toga je iznimno važno da roditelji, članovi obitelji i profesionalci koji rade s djecom (odgajatelji, učitelji, treneri) uče i vježbaju primijećivati i svoje i djetetove osjećaje; da ih uče imenovati, prihvatiti, uvažiti, razumjeti te na kraju i kontrolirati ih odnosno birati način kako da ih iskazuju.
To je dugotrajan proces, uči se iz mnogih svakodnevnih situacija, a djeci je pri tome potrebno vođenje i pomoć odraslih.

Prije korištenja ploče, svakako bi bilo dobro s djetetom proći sve pločice. Imenovati i razgovarati o osjećaju koju dijete na slici prikazuje.
Također možemo dijete pitati da ispriča kada se zadnji put tako osjećalo ili spomenuti neke situacije iz života koje prikazuje te osjećaje.
Kada se o osjećajima razgovara, djeca nauče da je posve normalno ako su ponekad tužna, ljutita ili preplašena. Uz veću toleranciju prema neugodnim osjećajima, djeca će u svom svijetu osjećati slobodnija, vjerovat će u sebe i biti sretna!
Svaka emocija je važna i ne treba ju sprećavati već moramo djecu poučiti koji su prikladni načini iskazivanja emocija.

Interaktivna ploča “Kako se osjećam?” služi djetetu da prikaže kako se trenutno osjeća.
Na emociometru može označiti jačinu svoje emocije.
Dijete umeće pločice sa slikom ili nazivom na odgovarajuća mjesta prema onome kako se osjeća. Igra je osmišljena da putem slika i djeca koja ne čitaju mogu točno obilježiti svoju emociju.
Osim sličica s emocijama, ploča sadržava i sličice s prijedlozima kako se nositi s emocijom odnosno što može pomoći djetetu da ju prevlada. Dobro je da dijete unaprijed zna što svaka ilustracija prikazuje. Na taj način, će dijete znati što izabrati, odnosno što mu pomaže kod ljutnje, tuge ili straha. Najbolje je da dijete isproba sve prijedloge kod različitih emocija. Svako dijete je individua za sebe, i ono će samo spoznati što mu najbolje pomaže kod koje emocije.

Najbolje bi bilo da dijete najprije rangira svoju jačinu emocije, odnosno da označi koliko je jaka emocija na emociometru. Nakon što učini bilo što od prijedloga, može ponovo rangirati svoju emociju na emociometru.

Na ploči je ležeća osmica i duga koje pomažu djetetu da nauči kontrolirati svoje disanje i bude potpuno svjesno trenutka (eng.mindfulness). Disanje može pomoći da se jačina emocije smanji i lakše prevlada.
Ležeća osmica je inače dobra za povezivanje lijeve i desne strane mozga pa ima i popratnu dobrobit na dječji razvoj.

Cijena interaktivne ploče 515kn (pdv uključen)

« Vrati se natrag

Prijavite se na naš besplatan newsletter i među prvima saznajte sve o našim najnovijim ponudama!
Prijavi se