Kutija razumijevanja stalnosti predmeta

Objavljeno 23. veljače 2023.

Djeca rane dobi obožavaju igre poput Kuc-Kuc skrivanja lica iza ruku ili jastuka. I to vole s razlogom! Gledajući kako njihovo omiljeno lice ili igračka nestaje iz videokruga, samo da bi se ponovno pojavili nekoliko trenutaka kasnije, zanimljivo je jer prirodno privlači njihovo razumijevanje stalnosti predmeta u razvoju.

To je sposobnost razumijevanja da objekti i dalje postoje čak i kada više nisu vidljivi. Ovladavanje ovim pojmom jedno je od primarnih razvojnih postignuća djeteta u prvoj godini života.

Kutija razumijevanja stalnosti predmeta klasičan je Montessori materijal koji se uvodi dojenčadi kada počnu samostalno sjediti, otprilike u dobi od 6 -8-12 mjeseci. Ovaj materijal pomaže u razumijevanju postojanosti predmeta, dok također usavršava njihovu koordinaciju oko-ruka, finu motoriku, fokus i koncentraciju.

Kako utječe na dječji razvoj?

Igra potiče razvoj koordinacije oko – ruka fine motorike prstiju te kognitivnu spoznaju o obliku predmeta te njegovoj prostornoj orijentaciji.

Drveni materijal istovremeno nudi i senzorički osjećaj topline predmeta koji poziva na istraživanje dodirom, dok zvuk udarca drvo o drvo nudi dodatan podražaj za povezivanje uzročno posljedične veze s radnjom koju dijete čini tijekom ubacivanja. Igra je namijenjena za djecu uzrasta od 1 godine, ali ako Vaše dijete pokazuje interes možete mu je ponuditi uz nadzor čim je sposobno samostalno sjediti.

Kako koristiti?

Najprije pokažemo djetetu kako da uhvati veliku drvenu kuglu omotanu vunicom i polako ju ubacimo kroz otvor na vrhu kutije. Kugla na trenutak nestaje, ali zatim se kotrlja natrag u pladanj gdje ju dijete lako preuzima.
Dijete rane dobi još aktivno razvija razumijevanje postojanosti predmeta i često će se baviti dugim razdobljima ponavljanja s ovim zadatkom dok ne usavrši pokrete.

Kako naručiti?

Naručiti možete putem našeg web shop-a

« Vrati se natrag

Prijavite se na naš besplatan newsletter i među prvima saznajte sve o našim najnovijim ponudama!
Prijavi se