Ležeća osmica

Objavljeno 16. travnja 2019.

Ležeća osmica je jedan od nezamjenjivih pokreta koji pomažu u razvoju veza u mozgu i spajanju veza lijeve i desne hemisfere. Pozitivni učinci rada na ležećoj osmici su na svim razvojnim područjima djeteta: dijete razvija koordinaciju oko – ruka, vizualnu percepciju, pojačava perifernu percepciju, lateralizaciju pokreta (prelazak centralne crte tijela koja omogućuje bolje veze među hemisferama mozga), umiruje i opušta, razbistrava um, iznimno je učinkovita vježba pretpisanja i popravljanja rukopisa, razvija dominantnost ruke, pojačava koncentraciju i pažnju, opušta kreativnost kod djeteta.
Posebno treba istaknuti pozitivno djelovanje kod djece koja imaju disleksiju, disgrafiju, kod djece koja imaju nepravilnu posturu tijela pri pisanju (npr. previše se iskrivljuju u jednu stranu ili krive papir pri pisanju), kod djece koja imaju manjak koncentacije itd..
Uz ovo didaktičko pomagalo, moguće je pozitivno djelovati na razvoj i u školskoj dobi!

KAKO KORISTITI?
U centar postavite kuglicu i vodite ju kroz utor u smjeru gore lijevo, prema dolje, pa nazad do centra (smjer suprotno od kazaljke na satu) i onda gore desno, prema dolje i nazad do centra (smjer kazaljke na satu). Kao razvojni zadatak, radnju bi bilo idealno ponavljati barem 1 minutu kontinuirano, kako bi pokret bio što fluidniji i prirodniji.
Umjesto kuglice, možete koristiti bilo što, što prolazi kroz utor, razvojni učinak je jednako djelotvoran (pikula, štapić, prst, prstna lutkica, olovka, pogledom…).
Kao izazov, možete mjeriti tko će dulje bez zastoja (pogreške) vrtjeti kuglicu, tko će brže.
Igra se može izvoditi i na način da se ploča drži u razini pupka te se kuglica navodi istim smjerom pomicanjem cijele ploče bez diranja kuglice. Zadatak možete dodatno otežavati, ako pri tome treba hodati, raditi čučnjeve, skakutati ili izvoditi bilo koju drugu kretnju koje se sjetite, pazeći pri tome na sigurnost osobe koja vježbu izvodi.

Cijena 120kn (pdv uključen)

« Vrati se natrag

Prijavite se na naš besplatan newsletter i među prvima saznajte sve o našim najnovijim ponudama!
Prijavi se