Memorijske kutije

Objavljeno 2. lipnja 2019.

Memorijske kutije su zamišljene kao prvi susret djeteta i otkrivanja.
Mogućnosti igre su beskrajne: na podlogu stavite određene predmete ili slike i prekrijte ih kutijama. Dijete podiže kutije i otkriva što se ispod nalazi. Zbog specifičnog oblika 3D kutija s prilagođenom ručicom, ova igra se u nekim oblicima, uz nadzor odraslog, može koristiti i sa najmlađim uzrastom – djecom koja samostalno sjede. S obzirom da nema samo jedan određeni način igre, prilagodbom skrivenih predmeta, igra će djeci biti zanimljiva niz godina.

Dijete uz ovu igru razvija pravilan hvat, finu motoriku, pamćenje, pažnju, koncentraciju, usvaja prva pravila didaktičkih igara i otkriva svijet oko sebe od najranije dobi.

KAKO IGRATI?


Prijedlozi igara po dobi:
Na podlogu zalijepite fotografije djeteta, članova obitelji, djetetovih najdražih igračaka, stvari iz neposredne okoline djeteta. Zajedno podižite kutije, ili kad dijete samo podigne, imenujte osobe i predmete. Fotografije nakon nekog vremena promijenite i Vaše dijete dobiva potpuno novu, samo svoju, igru. (najranija dob, +1)
Pratite faze razvoja svog djeteta: kada krene otkrivati svijet oko sebe – puzati i hodati, fotografirajte ga u različitim oblicima kretanja (leži, sjedi, puže, hoda uz nešto, hoda samostalno…) i povezujte radnju sa sličicom. Dijete otkriva radnju i zatim ju izvršava. (dob +1)
Na podlogu stavite različite materijale za senzoričku igru. Što je dijete mlađe, materijali trebaju imati veću razliku (grubo, nježno, tvrdo, mekano, različite teksture materijala…). (dob 1-3god).
Na podlogu stavite različite boje i iskoristite igru za učenje osnovnih boja (crvena, plava, žuta), za dob +1,5 , dok kod +3 možete istu igru koristit za učenje sekundarnih boja na način da u prvu kućicu stavite dvije osnovne boje, a ispod boju koju dobivamo od njih (npr: crvena+plava, ljubičasta), kasnije možete izmiješati i da dijete samostalno traži koje dvije boje daju treću (igra u tipu memorija).
Igru koristite kao početak memori igara: stavite dvije iste sličice i dijete neka ih traži. Uvijek pratite interes djeteta tako da mu tematika memorija bude zanimljiva jer će onda rado ponavljati igru i tako vježbati svoje pamćenje, pažnju i vokabular. 3 para su odličan početak i za mlađi uzrast, već od +2.
Učinite igru taktilnom na način da u kutije stavljate malene igračke umjesto sličica i time dodate treću dimenziju staroj igri! (pazite na mlađu djecu da ne bi igračke progutali)

Za stariju djecu igru možete otežati na način da stavite sve različite sličice, dijete ih promatra neko vrijeme (20tak sek), zatim ih prekrijete i dijete imenuje gdje se koja nalazi. (za dob +3)
Za još starije možete organizirati i natjecateljske igre, tko će više i brže otkriti, ili taktilni memori bez gledanja (na opip), ili olfaktorni memori (putem mirisa) (+4)

« Vrati se natrag

Prijavite se na naš besplatan newsletter i među prvima saznajte sve o našim najnovijim ponudama!
Prijavi se